http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/history/ PictDisplay/Ramanujan.html |
$\pi \approx (\frac {2143} {22})^{\frac{1}{4}}$
Buna nasıl elde etti? Sürekli kesirlere duyduğu yakın ilgiyi bildiğimiz için $\pi^4$ sayısının sürekli kesir açılımı hakkında ilginç bir şeyler bildiğini tahmin edebiliriz. Nitekim ilginç bir bilgi var: $\pi^4$ sayısının sürekli kesir açılımının altıncı terimi oldukça büyüktür:
$\pi ^ 4 = [97; 2,2,3,1,16539,1, \ldots]$
16539 öncesi sürekli kesri kesmekle elde edilen rasyonel yaklaşımı kullanarak $\ pi ^ 4$ değerine oldukça doğru bir yaklaşım elde edersiniz; şimdi dördüncü kökünü alın ve ta ta.
Ramanujan da diğer iç içe geçmiş genişleme varyeteleriyle ilgileniyordu. 1911'de Hint Matematik Derneği Dergisinde yayınlanan bir makalesinde, sonsuza kadar iç içe geçmiş bir kökün devam ettiği şu garip formülün değerinin ne olduğu sordu:
$?= \sqrt {1 + 2 \sqrt {1 + 3 \sqrt {1+ \ldots}}}$
Birkaç ay geçti ve hiç kimse bir cevap veremedi. Ramanujan, cevabın basitçe 3 olduğunu ve devam eden kökler için güzel bir genel formül olduğunu kanıtladı:
$ x + 1 = \sqrt {1 + x \sqrt {1+ (x + 1) \sqrt {1+ \ldots}}}$
Uygulamalı matematikçiler, Fonksiyonları Padé yaklaşımları olarak adlandırılan sürekli fonksiyon genişlemeleri ile yaklaştırarak, Taylor serisi açılımlarını kullanarak elde ettiklerinden çok daha doğru düşük dereceli yaklaşımlar elde edildiğini bulmuşlardır. Onları belirli sonlu sırada keserek, iki polinom oranı ile temsil edilen bir yaklaşımla sonuçlanır.